Ujuj, jag fick idag ett IM-meddelande från en bekant med en länk till en sida som heter “Check Messenger contact list”, address www-listingmessenger-net (adressen är förvanskad för att förhindra att denna sida länkar till den). Den är utan tvekan en scam!

Jag förstår inte att folk fortfarande går på denna typen av bluffar! Om man hamnar på en sida som ber om ens användarnamn och lösenord borde man reagera tycker jag. Speciellt efter alla dessa skriverier i tidiningar om sajter som imiterar bankernas hemsidor (s.k. phishing).

Den aktuella sidan ifråga säger sig kunna tala om vilka av dina kontakter som har blockerat dig – ett klart försök att spela på människans rädsla att bli utfryst. Gissningsvis är tanken att folk ska ange sina kontouppgifter till MSN för att personen/personerna bakom sidan ska kunna använda den drabbades konto för att skicka SPAM, båda via MSN Messenger och mail – kontouppgifterna är ju gemensamma för både Hotmail och Messenger. Det är inte helt omöjligt att kontot också hamnar på spammarnas lista över aktiva e-postadresser, dvs mer SPAM i inkorgen hos de drabbade.

Det kan inte upprepas ofta nog: Ge aldrig ut användarnamn och lösenord till någon, inte heller till en sajt som ser ut att vara associerad med den sajt som kontouppgifterna härstammar från.

[2007-09-18 Uppdatering] Även adressen www.mess-list.com är en scam; fick just den adressen från en annan bekant.